Varusteet

Hyvät ja asianmukaiset taitoluistimet ovat luistelijan tärkein varuste. Kunnollisilla luistimilla luistelutaitojen oppiminen on helpompaa.

Luistimista on hyvä tarkistaa kolme asiaa:

  • Luistimien tulee olla nilkasta tukevat
  • Sopivan kokoiset
  • Terät teroitetut.

Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät taitoluistimet joko uusina tai käytettyinä. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen lähes ostohintaan.

Luistinkenkä

Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa. Tukevalla luistimella voi seistä yhdellä jalalla ja hyppiä tasahyppyä ilman, että nilkkaosa vääntyy. Jos luistinkenkä ei tue jalkaa, luisteleminen on hankalaa ja jalat kipeytyvät.

Luistimiin ei kannata ostaa kasvuvaraa. Liian isot luistimet eivät tue jalkaa tarpeeksi. Käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut sukka.

Luistinterä

Taitoluistimien luistinterissä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan tietyissä hypyissä ja pirueteissa. Lisäksi uraterä mahdollistaa kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä.

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu hidastuu. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Hyvä terä säilyttää terävyytensä 1 -2 kertaa viikossa luisteltaessa oikein hoidettuna yhden kauden ajan. Taitoluistimet tulee teroittaa aina asiantuntijalla!

Luistimien nyörittäminen

Luistinten nyörittäminen aloitetaan alhaalta varpaiden kohdalta nyöritetään löysemmin jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan tiukasti varren yläosan viimeisen hakasen kohdalla sidotaan väljemmin niin, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin loppuun rusettisolmu, jonka voi varmistaa yksinkertaisella solmulla liian pitkät nauhat tulisi lyhentää sopivan mittaisiksi. Jään tasolla roikkuvat luistimen nauhat aiheuttavat helposti turhia vaaratilanteita. Nauhoja ei saa solmia nilkan ympärille.

Luistimien hoito

Jään ulkopuolella luistimet jalassa käveltäessä terien päällä tulee käyttää muovisia teräsuojia luistelun jälkeen pukuhuoneessa poistetaan suojat ja kuivataan terät pyyhkeellä luistimet olisi hyvä säilyttää erikseen kangaspusseissa ilman suojuksia, etteivät terät ruostu taitoluistimet tulee teroittaa asiantuntijalla, joka tekee luistimeen urateroituksen. Taitoluistimissa on erilainen teroitus kuin esimerkiksi hokkareissa.

Taitoluistimia ja muita varusteita myyvät ja huoltavat yritykset löydät linkit välilehdeltä.

Luistelijan asuste

Hyvä luistelijan asuste jäällä on joustava ja lämmin. Pienimpien luistelijoiden vaatteiden tulisi myös kestää märkää (kaatumista). Paksut toppavaatteet vaikeuttavat liikkumista, joten parempi vaihtoehto on esimerkiksi verryttely- tai fleece-asu ja alle lämmin kerrasto. Jää on viileä elementti, joten pipo ja lämpimät sormikkaat ovat tarpeen. Kypärän käyttö on suositeltavaa etenkin pienillä lapsilla ja aloittelijoilla.